Een klassiek, statisch netwerk biedt weinig zicht op wat er op het netwerk gebeurt. Bij een
Software-Defined Network heeft de beheerder de touwtjes zelf in handen, dankzij een softwarelaag die op het bestaande netwerk wordt gebouwd.
Network
Software-Defined
INNOVATIE
Stefan De Smet,
afdelingshoofd ICT Vlaamse Overheid
“Vlaamse ambtenaar altijd geconnecteerd.”
Frank Verschueren,
CSO Armonea
“SD-WAN IS essentieel
voor digitale transformatie.”
© T. De Boever
5 IT-trends volgens
Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur
Data News
"HET TRADITIONELE BEDRIJFSNETWERK IS ACHTERHAALD."
“De Vlaamse ambtenaar is altijd correct geconnecteerd, onafhankelijk van zijn fysieke werkplek.”
Studeerde economie en computerwetenschappen. Hij is afdelingshoofd ICT bij de Vlaamse overheid.
Stefan De Smet
Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid beheert het ICT-netwerk voor zeventig departementen, administraties en lokale besturen. Het netwerk bevindt zich verspreid over zowat 250 gebouwen. Het verbindt 17.000 gebruikers en 40.000 IoT-sensoren. “Het netwerk is zonder meer bedrijfskritisch”, zegt Stefan De Smet, die als afdelingshoofd de ICT-strategie van de Vlaamse overheid uitstippelt. “Omdat het stilaan aan vervanging toe is, investeren we nu in een netwerk van de nieuwste generatie: een Software-Defined Local Area Network (SD-LAN).”
SD-LAN Vlaamse Overheid
maakt paswoorden overbodig
Wat is het verschil tussen SD-LAN en SD-WAN?
Met een Software-Defined Local Area Network (SD-LAN) kan u uw toestellen intelligent en eenvoudig met elkaar linken en centraal beheren. Het beheer van de toestellen gebeurt volledig vanop afstand, aan de hand van software. De beheerder hoeft daarbij niet langer elke switch stuk voor stuk manueel te configureren. Hij regelt de toegang tot het hele netwerk via de software in één keer. Daarom duikt in deze context ook vaak de term Software-Defined Access op.
SD-LAN
Bij een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) zorgt de software ervoor dat u de trafiek op het netwerk tussen uw sites of op één site intelligent en eenvoudig beheert. Via SD-WAN kan u bijvoorbeeld extra bandbreedte toekennen aan de toepassingen die essentieel zijn voor uw bedrijf. Het is de oplossing voor bedrijven waar medewerkers afwisselend op kantoor, thuis of mobiel werken.
SD-WAN
Programmamanager netwerken bij Het Facilitair Bedrijf.
LUC VERDEGEM
Zero-touch
Op het eerste gezicht bevinden heel wat voordelen van SD-LAN zich aan de kant van de beheerder. “SD-LAN laat toe heel snel nieuwe hardware uit te rollen”, legt Luc Verdegem, Programmamanager netwerken bij Het Facilitair bedrijf, uit. Het netwerk is in grote mate self-learning, wat betekent dat het bepaalde hardware – zoals IoT-sensoren – herkent, automatisch van de juiste beveiliging voorziet en in het juiste netwerksegment plaatst. Luc: “Die zero-touch deployment zal het verschil maken. Bovendien krijgen we een duidelijk zicht op de aard en omvang van het netwerkverkeer. Doet er zich een incident voor, dan kunnen we dat via het centrale beheer veel sneller afhandelen.”
Het Facilitair Bedrijf
Het Facilitair Bedrijf ondersteunt de beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid en de provinciale en lokale besturen. Het agentschap biedt patrimonium, ICT- en informatiediensten, producten en advies aan en draagt bij aan de goede werking van de Vlaamse overheid als geheel.
Lees het volledige interview
Sterker beveiligd
Het grootste voordeel situeert zich echter bij de gebruiker zelf. Software-Defined Access maakt het gebruik van paswoorden overbodig. De beveiliging is gebaseerd op veiligheidscertificaten. Via het certificaat op zijn toestel krijgt de gebruiker automatisch toegang tot het juiste netwerksegment, met de juiste toegangsrechten voor applicaties en data, perfect afgestemd op zijn rol. “De Vlaamse ambtenaar is zo altijd correct geconnecteerd, onafhankelijk van zijn fysieke werkplek”, zegt Stefan. “We maken hierbij gebruik van het principe van zero-trust security. De medewerker krijgt alleen toegang tot de applicaties en data die hij mag gebruiken in het kader van zijn functie.”
“We zitten volop in een digitale transformatie”, zegt CSO Frank Verschueren. "We hadden in al onze centra en residenties nog een telefooncentrale, terwijl onze residenten doorgaans met hun eigen gsm telefoneren. We grijpen de adoptie van videoconferencing aan om videobellen nu ook mogelijk te maken voor hen. Dat verbruikt extra data en daar heb je meer bandbreedte voor nodig.”
Behalve een oplossing met meer bandbreedte, wilde Armonea een betrouwbaar netwerk. “Het elektronisch zorgdossier, bijvoorbeeld, met de informatie over de medicatie van de residenten, moet voor onze zorgverleners altijd beschikbaar zijn.” Armonea wilde daarom redundante connectiviteit, via twee verschillende dragers: koper en coax. Zo is de beschikbaarheid van het netwerk verzekerd ook wanneer een van de twee verbindingen uitvalt.
SD-WAN: hoeksteen digitale transformatie zorgbedrijf Armonea
Frank Verschueren is sinds 2019 CSO bij Armonea. Hij is er verantwoordelijk voor IT, facility, greenfields en development.
Frank Verschueren
Armonea vroeg voorstellen op bij verschillende leveranciers. “Proximus was de enige provider die op dat ogenblik een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) kon aanbieden”, legt Frank uit. “Maar makkelijk was het niet. Er was heel wat overleg nodig om tot een voorstel te komen dat onze behoeften adequaat afdekte.”
SD-WAN bouwt een softwarelaag bovenop het netwerk om het dataverkeer tussen de sites, het personeel en de bewoners eenvoudig te beheren. “Dat is een vrij nieuw concept. Maar net door de goede dialoog met Proximus zijn we tot een oplossing gekomen die voldoet aan onze wensen.”
“SD-WAN laat ons snel schakelen: om nieuwe toepassingen uit te rollen en om nieuwe sites in het netwerk op te nemen.”
“De netwerkbeveiliging is nu in handen van een professionele partner. Die beschikt over de expertise die wij zelf niet in eigen huis hebben. Tegelijk behouden we een duidelijk zicht op wat er op het netwerk gebeurt, zodat we de rol van de partner kunnen controleren en indien nodig bijsturen.”
Armonea wil op IT-vlak een zo goed en veilig mogelijke omgeving aanbieden, zowel voor de medewerkers als voor de residenten. “Dat laat ons toe de best mogelijke zorg aan te bieden. En daar draait het uiteindelijk om.”
Ontdek het volledige interview
Zorgbedrijf Armonea beheert 86 woonzorgcentra, assistentiewoningen en residenties. Zowat 6.500 medewerkers staan in voor de zorg en dienstverlening aan 9.000 residenten.
Wat is het verschil tussen SD-LAN en SD-WAN?
Met een Software-Defined Local Area Network (SD-LAN) kan u uw toestellen intelligent en eenvoudig met elkaar linken en centraal beheren. Het beheer van de toestellen gebeurt volledig vanop afstand, aan de hand van software. De beheerder hoeft daarbij niet langer elke switch stuk voor stuk manueel te configureren. Hij regelt de toegang tot het hele netwerk via de software in één keer. Daarom duikt in deze context ook vaak de term Software-Defined Access op.
SD-LAN
Bij een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) zorgt de software ervoor dat u de trafiek op het netwerk tussen uw sites of op één site intelligent en eenvoudig beheert. Via SD-WAN kan u bijvoorbeeld extra bandbreedte toekennen aan de toepassingen die essentieel zijn voor uw bedrijf. Het is de oplossing voor bedrijven waar medewerkers afwisselend op kantoor, thuis of mobiel werken.
SD-WAN
Sneller schakelen
Zowel de bewoners als de medewerkers genieten voluit van de extra bandbreedte, maar het gaat natuurlijk om veel meer dan dat. “Zoals gezegd: SD-WAN is essentieel in het kader van onze verdere digitale transformatie. We zullen er onder meer een Building Management System op uitrollen, waardoor we heel snel op incidenten kunnen reageren. Op het netwerk komen ook tools die videobellen voor de residenten eenvoudiger moet maken. Verder krijgt iedere medewerker een eigen login, om directe communicatie via het netwerk mogelijk te maken.” Tot slot geeft SD-WAN aan Armonea de mogelijkheid om snel te schakelen: niet alleen om nieuwe toepassingen uit te rollen, maar ook om nieuwe sites in het netwerk op te nemen.
5
In de nabije toekomst blijven bedrijven inzetten op meer automatisering, met artificiële intelligentie als drijfveer. “Robotic Process Automation (RPA) is de opstap naar AI, zeker in combinatie met low code- en no code-ontwikkeling. Zo komt innovatieve technologie ook binnen handbereik van de kleine kmo. De betrouwbaarheid en prestaties van AI nemen alleen maar toe. Naarmate haar maturiteit toeneemt, zal de technologie ook meer en meer de legacy-applicaties van een onderneming versterken.”
AI blijft het buzzword
van het moment
5 IT-trends
voor bedrijven en kmo’s
AI en IoT zorgen voor krachtigere, rijkere toepassingen. “We willen apps die vlot en veilig doen wat we vragen”, zegt Kristof Van der Stadt. De hoofdredacteur van IT-vakblad Data News signaleert vijf trends voor bedrijven en kmo’s.
4
Wanneer we op termijn weer meer naar kantoor gaan, is de kans groot dat we daar nieuwe, slimme toepassingen aantreffen. “Een aantal daarvan ontstaat in de context van de gezondheidscrisis. Denk aan de slimme camera bij de ingang van een bedrijfsgebouw.” Op kantoor zal IoT zich meer en meer toespitsen op de individuele gebruiker. “De klimaatregeling stemt zich dan bijvoorbeeld automatisch af op de voorkeur van wie zich in de werkruimte heeft aangemeld.”
IoT groeit door
3
“We willen op het werk hetzelfde gebruiksgemak als thuis”, zegt Kristof Van der Stadt. “Bedrijfstoepassingen moeten vlot en eenvoudig te gebruiken zijn – en uiteraard in alle veiligheid.” Tegelijk verwachten klanten een hoger serviceniveau. Alerte bedrijven breidden tijdens de lockdown hun bestaande consumentenapps uit, bijvoorbeeld met een systeem om een afspraak te boeken voor een winkelbezoek. “Dat soort toepassingen zullen we ook na corona blijven gebruiken.”
Werknemers willen een vlekkeloze gebruikerservaring
2
“De toename van phishing en ransomware is zonder meer alarmerend.” Om het bedrijfsnetwerk beter te beschermen, is een strikte scheiding tussen IT-gebruik voor werk en privé wellicht aan de orde. Dat kan door de identiteit van de gebruiker te koppelen aan bedrijfstoepassingen. De investering in extra beveiliging – bijvoorbeeld in identity & access management – kost uiteraard geld. “Maar zo vermijdt een bedrijf nog grotere kosten.”
Meer aandacht voor security en privacy
1
Het traditionele bedrijfsnetwerk is achterhaald. Iedereen moet vanop om het even welke locatie kunnen werken. “Een Software-Defined Network kan hier een oplossing bieden”, zegt Kristof Van der Stadt. “Voor thuiswerk kan edge computing ook een bruikbare piste zijn. De klassieke cloud is voor zware bedrijfstoepassingen niet altijd geschikt, omdat er latency optreedt. 5G lijkt me wel geschikt om problemen rond bandbreedte en latency te vermijden.”
Een nieuwe kijk op connectiviteit en cloud
“Werknemers willen voor IT-toepassingen op het werk hetzelfde gebruiksgemak als thuis.”
Kristof Van der Stadt
Hoofdredacteur Data News
© T. De Boever
INNOVATIE
Software-Defined
Network
Een klassiek, statisch netwerk biedt weinig zicht op wat er op het netwerk gebeurt. Bij een
Software-Defined Network heeft de beheerder de touwtjes zelf in handen, dankzij een softwarelaag die op het bestaande netwerk wordt gebouwd.
Stefan De Smet,
afdelingshoofd ICT Vlaamse Overheid
“Vlaamse ambtenaar altijd geconnecteerd.”
Frank Verschueren,
CSO Armonea
“SD-WAN IS essentieel
voor digitale transformatie.”
© T. De Boever
5 IT-trends volgens
Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur
Data News
"HET TRADITIONELE BEDRIJFSNETWERK IS ACHTERHAALD."
Zero-touch
Op het eerste gezicht bevinden heel wat voordelen van SD-LAN zich aan de kant van de beheerder. “SD-LAN laat toe heel snel nieuwe hardware uit te rollen”, legt Luc Verdegem, Programmamanager netwerken bij Het Facilitair bedrijf, uit. Het netwerk is in grote mate self-learning, wat betekent dat het bepaalde hardware – zoals IoT-sensoren – herkent, automatisch van de juiste beveiliging voorziet en in het juiste netwerksegment plaatst. Luc: “Die zero-touch deployment zal het verschil maken. Bovendien krijgen we een duidelijk zicht op de aard en omvang van het netwerkverkeer. Doet er zich een incident voor, dan kunnen we dat via het centrale beheer veel sneller afhandelen.”
Programmamanager netwerken bij Het Facilitair Bedrijf.
LUC VERDEGEM
Sterker beveiligd
Het grootste voordeel situeert zich echter bij de gebruiker zelf. Software-Defined Access maakt het gebruik van paswoorden overbodig. De beveiliging is gebaseerd op veiligheidscertificaten. Via het certificaat op zijn toestel krijgt de gebruiker automatisch toegang tot het juiste netwerksegment, met de juiste toegangsrechten voor applicaties en data, perfect afgestemd op zijn rol. “De Vlaamse ambtenaar is zo altijd correct geconnecteerd, onafhankelijk van zijn fysieke werkplek”, zegt Stefan. “We maken hierbij gebruik van het principe van zero-trust security. De medewerker krijgt alleen toegang tot de applicaties en data die hij mag gebruiken in het kader van zijn functie.”
Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid beheert het ICT-netwerk voor zeventig departementen, administraties en lokale besturen. Het netwerk bevindt zich verspreid over zowat 250 gebouwen. Het verbindt 17.000 gebruikers en 40.000 IoT-sensoren. “Het netwerk is zonder meer bedrijfskritisch”, zegt Stefan De Smet, die als afdelingshoofd de ICT-strategie van de Vlaamse overheid uitstippelt. “Omdat het stilaan aan vervanging toe is, investeren we nu in een netwerk van de nieuwste generatie: een Software-Defined Local Area Network (SD-LAN).”
SD-LAN Vlaamse Overheid
maakt paswoorden overbodig
Studeerde economie en computerwetenschappen. Hij is afdelingshoofd ICT bij de Vlaamse overheid.
Stefan De Smet
“De Vlaamse ambtenaar is altijd correct geconnecteerd, onafhankelijk van zijn fysieke werkplek.”
Het Facilitair Bedrijf
Het Facilitair Bedrijf ondersteunt de beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid en de provinciale en lokale besturen. Het agentschap biedt patrimonium, ICT- en informatiediensten, producten en advies aan en draagt bij aan de goede werking van de Vlaamse overheid als geheel.
Wat is het verschil tussen SD-LAN en SD-WAN?
Met een Software-Defined Local Area Network (SD-LAN) kan u uw toestellen intelligent en eenvoudig met elkaar linken en centraal beheren. Het beheer van de toestellen gebeurt volledig vanop afstand, aan de hand van software. De beheerder hoeft daarbij niet langer elke switch stuk voor stuk manueel te configureren. Hij regelt de toegang tot het hele netwerk via de software in één keer. Daarom duikt in deze context ook vaak de term Software-Defined Access op.
SD-LAN
Bij een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) zorgt de software ervoor dat u de trafiek op het netwerk tussen uw sites of op één site intelligent en eenvoudig beheert. Via SD-WAN kan u bijvoorbeeld extra bandbreedte toekennen aan de toepassingen die essentieel zijn voor uw bedrijf. Het is de oplossing voor bedrijven waar medewerkers afwisselend op kantoor, thuis of mobiel werken.
SD-WAN
Lees het volledige interview
Armonea vroeg voorstellen op bij verschillende leveranciers. “Proximus was de enige provider die op dat ogenblik een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) kon aanbieden”, legt Frank uit. “Maar makkelijk was het niet. Er was heel wat overleg nodig om tot een voorstel te komen dat onze behoeften adequaat afdekte.”
SD-WAN bouwt een softwarelaag bovenop het netwerk om het dataverkeer tussen de sites, het personeel en de bewoners eenvoudig te beheren. “Dat is een vrij nieuw concept. Maar net door de goede dialoog met Proximus zijn we tot een oplossing gekomen die voldoet aan onze wensen.”
Frank Verschueren is sinds 2019 CSO bij Armonea. Hij is er verantwoordelijk voor IT, facility, greenfields en development.
Frank Verschueren
Sneller schakelen
Zowel de bewoners als de medewerkers genieten voluit van de extra bandbreedte, maar het gaat natuurlijk om veel meer dan dat. “Zoals gezegd: SD-WAN is essentieel in het kader van onze verdere digitale transformatie. We zullen er onder meer een Building Management System op uitrollen, waardoor we heel snel op incidenten kunnen reageren. Op het netwerk komen ook tools die videobellen voor de residenten eenvoudiger moet maken. Verder krijgt iedere medewerker een eigen login, om directe communicatie via het netwerk mogelijk te maken.” Tot slot geeft SD-WAN aan Armonea de mogelijkheid om snel te schakelen: niet alleen om nieuwe toepassingen uit te rollen, maar ook om nieuwe sites in het netwerk op te nemen.
“SD-WAN laat ons snel schakelen: om nieuwe toepassingen uit te rollen en om nieuwe sites in het netwerk op te nemen.”
“De netwerkbeveiliging is nu in handen van een professionele partner. Die beschikt over de expertise die wij zelf niet in eigen huis hebben. Tegelijk behouden we een duidelijk zicht op wat er op het netwerk gebeurt, zodat we de rol van de partner kunnen controleren en indien nodig bijsturen.”
Armonea wil op IT-vlak een zo goed en veilig mogelijke omgeving aanbieden, zowel voor de medewerkers als voor de residenten. “Dat laat ons toe de best mogelijke zorg aan te bieden. En daar draait het uiteindelijk om.”
Zorgbedrijf Armonea beheert 86 woonzorgcentra, assistentiewoningen en residenties. Zowat 6.500 medewerkers staan in voor de zorg en dienstverlening aan 9.000 residenten.
Wat is het verschil tussen SD-LAN en SD-WAN?
Met een Software-Defined Local Area Network (SD-LAN) kan u uw toestellen intelligent en eenvoudig met elkaar linken en centraal beheren. Het beheer van de toestellen gebeurt volledig vanop afstand, aan de hand van software. De beheerder hoeft daarbij niet langer elke switch stuk voor stuk manueel te configureren. Hij regelt de toegang tot het hele netwerk via de software in één keer. Daarom duikt in deze context ook vaak de term Software-Defined Access op.
SD-LAN
Bij een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) zorgt de software ervoor dat u de trafiek op het netwerk tussen uw sites of op één site intelligent en eenvoudig beheert. Via SD-WAN kan u bijvoorbeeld extra bandbreedte toekennen aan de toepassingen die essentieel zijn voor uw bedrijf. Het is de oplossing voor bedrijven waar medewerkers afwisselend op kantoor, thuis of mobiel werken.
SD-WAN
Ontdek het volledige interview
“We zitten volop in een digitale transformatie”, zegt CSO Frank Verschueren. "We hadden in al onze centra en residenties nog een telefooncentrale, terwijl onze residenten doorgaans met hun eigen gsm telefoneren. We grijpen de adoptie van videoconferencing aan om videobellen nu ook mogelijk te maken voor hen. Dat verbruikt extra data en daar heb je meer bandbreedte voor nodig.”
Behalve een oplossing met meer bandbreedte, wilde Armonea een betrouwbaar netwerk. “Het elektronisch zorgdossier, bijvoorbeeld, met de informatie over de medicatie van de residenten, moet voor onze zorgverleners altijd beschikbaar zijn.” Armonea wilde daarom redundante connectiviteit, via twee verschillende dragers: koper en coax. Zo is de beschikbaarheid van het netwerk verzekerd ook wanneer een van de twee verbindingen uitvalt.
SD-WAN: hoeksteen digitale transformatie zorgbedrijf Armonea
1
Het traditionele bedrijfsnetwerk is achterhaald. Iedereen moet vanop om het even welke locatie kunnen werken. “Een Software-Defined Network kan hier een oplossing bieden”, zegt Kristof Van der Stadt. “Voor thuiswerk kan edge computing ook een bruikbare piste zijn. De klassieke cloud is voor zware bedrijfstoepassingen niet altijd geschikt, omdat er latency optreedt. 5G lijkt me wel geschikt om problemen rond bandbreedte en latency te vermijden.”
Een nieuwe kijk op connectiviteit en cloud
2
“De toename van phishing en ransomware is zonder meer alarmerend.” Om het bedrijfsnetwerk beter te beschermen, is een strikte scheiding tussen IT-gebruik voor werk en privé wellicht aan de orde. Dat kan door de identiteit van de gebruiker te koppelen aan bedrijfstoepassingen. De investering in extra beveiliging – bijvoorbeeld in identity & access management – kost uiteraard geld. “Maar zo vermijdt een bedrijf nog grotere kosten.”
Meer aandacht voor security en privacy
3
“We willen op het werk hetzelfde gebruiksgemak als thuis”, zegt Kristof Van der Stadt. “Bedrijfstoepassingen moeten vlot en eenvoudig te gebruiken zijn – en uiteraard in alle veiligheid.” Tegelijk verwachten klanten een hoger serviceniveau. Alerte bedrijven breidden tijdens de lockdown hun bestaande consumentenapps uit, bijvoorbeeld met een systeem om een afspraak te boeken voor een winkelbezoek. “Dat soort toepassingen zullen we ook na corona blijven gebruiken.”
Werknemers willen een vlekkeloze gebruikerservaring
4
Wanneer we op termijn weer meer naar kantoor gaan, is de kans groot dat we daar nieuwe, slimme toepassingen aantreffen. “Een aantal daarvan ontstaat in de context van de gezondheidscrisis. Denk aan de slimme camera bij de ingang van een bedrijfsgebouw.” Op kantoor zal IoT zich meer en meer toespitsen op de individuele gebruiker. “De klimaatregeling stemt zich dan bijvoorbeeld automatisch af op de voorkeur van wie zich in de werkruimte heeft aangemeld.”
IoT groeit door
“Werknemers willen voor IT-toepassingen op het werk hetzelfde gebruiksgemak als thuis.”
Kristof Van der Stadt
Hoofdredacteur Data News
5
In de nabije toekomst blijven bedrijven inzetten op meer automatisering, met artificiële intelligentie als drijfveer. “Robotic Process Automation (RPA) is de opstap naar AI, zeker in combinatie met low code- en no code-ontwikkeling. Zo komt innovatieve technologie ook binnen handbereik van de kleine kmo. De betrouwbaarheid en prestaties van AI nemen alleen maar toe. Naarmate haar maturiteit toeneemt, zal de technologie ook meer en meer de legacy-applicaties van een onderneming versterken.”
AI blijft het buzzword
van het moment
5 IT-trends
voor bedrijven en kmo’s
AI en IoT zorgen voor krachtigere, rijkere toepassingen. “We willen apps die vlot en veilig doen wat we vragen”, zegt Kristof Van der Stadt. De hoofdredacteur van IT-vakblad Data News signaleert vijf trends voor bedrijven en kmo’s.
© T. De Boever