E-HEALTH

Hoe ziet u de ‘e’ in e-health evolueren?

Zodra de berichten over corona uit China ons land bereikten, dachten experts na over hoe

we onze ziekenhuizen moesten voorbereiden. Toen in Noord-Italië de ernst van de pandemie duidelijk werd, was het alle hens aan dek. De impact op de gezondheidszorg

was enorm. Digitalisering een must. Zal die zich doorzetten? We stelden de vraag aan vier gezondheidsexperts.

1 vraag, 4 antwoorden:


Prof. dr. Marc Noppen:

“Ik schat dat ongeveer tien procent van de consultaties in de toekomst vanop afstand blijft verlopen.” In de praktijk gaat het doorgaans om chronische patiënten met een gekend ziekteprofiel. “Een diabetespatiënt met een insulinepomp, bijvoorbeeld, moet niet noodzakelijk voor elke tussentijdse opvolging naar het ziekenhuis komen. Maar voor heel wat andere zaken blijft face-to-face contact essentieel, zoals een intake, een slechtnieuwsgesprek of de bespreking van een therapeutische keuze.”

PROF. DR. MARC NOPPEN CEO - UZ Brussel


PROFESSOR PHILIPPE COUCKE Diensthoofd radiotherapie

CHU Luik


Professor Philippe Coucke:

“Om onze gezondheidszorg te moderniseren en efficiënter te maken, moet er een strakkere organisatie en meer menselijke begeleiding komen. Vooral nieuwe technologieën kunnen ons daarbij helpen. Wij hebben een overvloedige en relevantere gegevensstroom nodig om de lat op alle niveaus hoger te leggen.”

Sarah Boone

“Het belang van data en data-analyse in ziekenhuizen gaat de komende jaren exploderen. Alles zal in de toekomst opgemeten, opgeslagen en geanalyseerd worden, met behulp van artificiële intelligentie. Dat worden mooie uitdagingen.”


SARAH BOONE Directeur Technologie en Kwaliteit

AZ Groeninge

Dr. Serge Vanderschueren

“Ziekenhuizen zullen nog meer gaan samenwerken en netwerken vormen. Over het aankopen van voorraden tot het opvangen van patiënten: ik heb ongeveer elke dag contact met de zeven ziekenhuizen waarmee wij een netwerk vormen.”


DR. SERGE VANDERSCHUEREN Medisch Directeur AZ Groeninge

MEER LEZEN OVER DE DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE GEZONDHEIDSSECTOR?