INTERVIEW: GEERT STANDAERT

“4,2 miljoen huizen en bedrijven op het fibernetwerk in 2028.”

Proximus zet resoluut in op 5G en versnelt de uitrol van het fibernetwerk. Wat iedereen als ‘het netwerk van de toekomst’ omschrijft, wordt zo nu al realiteit. En dat opent meteen een brede waaier aan mogelijkheden. Interview met Proximus Chief Technology Officer Geert Standaert.

“Tegen 2028 zal Proximus 4,2 miljoen huizen en bedrijven proactief aansluiten op het fibernetwerk met een landelijke dekking van zeventig procent. Corona heeft die ambitie allerminst gefnuikt, integendeel zelfs,” zegt Geert Standaert. Proximus wil voor die versnelde uitrol joint ventures op het getouw zetten. Waarom de keuze voor die samenwerkingen? “Parallelle samenwerkingen geven ons extra slagkracht. Waar wij vooral gespecialiseerd zijn in het aanleggen van fiberverbindingen in dichtbevolkte gebieden, streven we een samenwerking na met partners die helemaal thuis zijn in minder bevolkte omgevingen. Er ontstaat zo een mooie synergie.” Welke gebieden of klanten komen het eerst aan de beurt? “Een groot deel van de industriezones en grote bedrijvenclusters zijn nu al aangesloten op het fibernetwerk. Nu richten we ons ook sterk op de steden. We vertrekken vanuit de dichtbevolkte gebieden en breiden olievlekgewijs uit. We merken een groot enthousiasme bij lokale overheden. Zij zijn er zich van bewust dat fiber bijdraagt tot de levenskwaliteit van hun inwoners en dat het de aantrekkingskracht van hun stad vergroot.” Fiber en 5G dragen bij tot de voornemens van steden om verder uit te groeien tot smart cities. Verklaart u dat eens nader? “Fiber en 5G bieden nieuwe mogelijkheden op het vlak van onder meer mobiliteit, veiligheid en klimaat. Een stad als Leuven maakt volop gebruik van nieuwe, digitale technologieën om haar uitdagingen aan te gaan. Door meer en exacter te meten, ontstaan toepassingen die het klimaat, de veiligheid en mobiliteit ten goede komen. Een mooi voorbeeld is het meten van lawaaihinder met behulp van speciale sensoren, om geluidsoverlast doelbewust aan te pakken. Een stabiele en snelle internetverbinding is daartoe onontbeerlijk.”

GEERT STANDAERT Chief Technology Officer

Verantwoordelijk voor IT-ontwikkeling, service engineering en technische infrastructuur bij Proximus.


“Het draagvlak bij de steden en gemeenten vormt een cruciale factor bij de uitrol van fiber.”

Geert Standaert

Welke rol spelen overheden concreet in de uitrol van het fibernetwerk? “Infrastructuurwerken situeren zich doorgaans vooral op lokaal niveau. Nu voorzien we in enkele jaren tijd het hele land van een nieuwe bekabeling. De overheden spelen dus een belangrijke rol bij het faciliteren van die werken. Dat vraagt dus om een intensieve samenwerking, met respect voor mens en milieu. Die werkzaamheden kennen bovendien een rechtstreekse maatschappelijke meerwaarde, aangezien ze werkgelegenheid bieden aan zo’n 3000 mensen.”

Proximus stelt zijn fibernetwerk open voor iedereen. Hoe past dat binnen de strategie? “Wanneer je fiber naar iedereen in België brengt, lopen de aanlegkosten in bepaalde gebieden hoger op. Door ook andere spelers toegang te geven tot het netwerk van Proximus verhoogt het rendement van die inspanningen. Het is een open netwerkbenadering die we ook voor 5G hanteren. De differentiatie zit niet langer in wie eigenaar is van het netwerk, maar in de meerwaarde van de diensten die elke provider er zelf op aanbiedt.”

Welke meerwaarde biedt fiber concreet voor de bedrijfswereld, kmo’s en overheden? “Corona heeft digitale samenwerking in een stroomversnelling gebracht. Fiber tilt de kwaliteit van videoconferenties naar een hoger niveau, zonder vertragingen of beeldstoringen. Het vergroot de toegankelijkheid van cloudtoepassingen en van bedrijfskritische applicaties.” “De hoge reactiesnelheid is een must voor veel bestaande en toekomstige toepassingen die bijdragen tot onze duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en ontspanning: van zelfrijdende auto’s, over meeslepende kijkervaringen, tot slimme straatverlichting. Dat de bedrijfswereld fiber omarmt, blijkt ook in de praktijk. In de industriezones die al zijn aangesloten, schakelt vijftig procent van de bedrijven binnen het jaar over.”


image

Wat fiber betekent voor de vaste lijn, is 5G voor mobiel. Hoe ver staan we daar vandaag? “We zetten in het verleden steeds als eerste de volgende ‘G’ in de lucht en lanceerden dit voorjaar 5G-connectiviteit voor professionele en residentiële klanten. In afwachting van de definitieve spectrumtoewijzingen volgend jaar, rollen we nu al enkele pilootprojecten uit.” “Een treffend voorbeeld is de Antwerpse haven, dat 5G gebruikt om sleepboten met elkaar en met de haven te connecteren of om drones in te zetten voor kade-inspecties. Je merkt ook in alles dat veel bedrijven en overheden staan te popelen om 5G-toepassingen te lanceren.” Hoe maakt Proximus het verschil op het vlak van 5G? “Verschillende 5G-projecten zijn de vrucht van de reeds bestaande samenwerking tussen bijvoorbeeld de netwerkleverancier, technologiespelers en integratoren zoals Proximus. Door hun expertise en kennis te bundelen, ontstaat bij de uitrol van 5G-toepassingen een mooie kruisbestuiving. Die samenwerking behoort tot het DNA van Proximus. Daarnaast maken onze innovatie, kennis en expertise het verschil. Dankzij een geheel van netwerktechnologieën, met fiber en 5G als speerpunten, reiken we onze klanten een totaaloplossing aan.”


Volvo-fabriek versnelt productieproces dankzij fiber De Volvo-fabriek in Gent bestaat uit een grote ‘hoofdfabriek’ met daarrond een vijftal magazijnen en bijhuizen. IT Infrastructure Engineer Geert De Meyer: “Die bijhuizen hebben we via fiber met de hoofdfabriek geconnecteerd, zodat de productiesystemen voortdurend in contact kunnen komen met die magazijnen om aan te geven welke onderdelen wanneer nodig zijn. In een zo’n bijhuis worden bijvoorbeeld de motoren gebouwd. Het is natuurlijk absoluut cruciaal dat de juiste motor wordt geleverd precies op het moment dat de juiste wagen hem nodig heeft. Heel dat proces verloopt just in time.”

Deze bedrijven stapten over op Fiber

Wist u dat bedrijven die gebruikmaken van innovatieve netwerken zoals fiber hun productiviteit met 10% kunnen verbeteren? Lees hieronder 3 verhalen.

CAFCA SOFTWARE

Zeker en snel back-ups opslaan

Cafca Software bouwt software waarmee bouwbedrijven, elektriciens en installateurs hun administratie en bestellingen stroomlijnen. Het bedrijf stuurt elke avond back-ups door naar een extern datacenter via de fiberlijn. Een zo hoog mogelijke bandbreedte kunnen ze daarvoor goed gebruiken.

Interview met Algemeen Directeur Jean-Pierre Cuypers

VOLVO GENT

Versnelt productieproces dankzij fiber

De Volvo-fabriek in Gent bestaat uit een grote ‘hoofdfabriek’ met daarrond een vijftal magazijnen en bijhuizen. Die bijhuizen zijn via fiber met de hoofdfabriek geconnecteerd, zodat de productiesystemen voortdurend in contact kunnen komen met die magazijnen om aan te geven welke onderdelen wanneer nodig zijn.

Interview met IT Infrastructure Engineer Geert De Meyer

CEMENTGROEP CBR

Bandbreedte overal

Voor de cementgroep CBR was de aanleg van fiber vooral belangrijk om al haar vestigingen een zo groot mogelijke bandbreedte te geven, ook als ze op de meest afgelegen plaatsen zijn gelegen. Fiber bracht ook andere voordelen aan het licht: het is voor CBR nu veel gemakkelijker om mensen thuis te laten werken.

Interview met IT Manager Alain Dumont


De 4 netwerktechnologieën voor de digitale economie

Wat fiber betekent voor de vaste lijn, is 5G voor mobiel. Samen met Edge computing en Software-Defined Networks vormen ze de infrastructuur waarop de digitale transformatie vorm krijgt.

FIBER

Fiber wisselt data uit door middel van lichtsignalen, wat resulteert in heel hoge snelheden en een enorme bandbreedte die makkelijk aangepast kan worden aan de groei van uw bedrijf.

Ontdek de troeven van fiber

5G

Bij 5G is er praktisch geen latency. Dat maakt het 5G-netwerk uiterst geschikt om zelfrijdende auto’s, automatische drones en IoT-toepassingen, zoals slimme meters, wearables en voertuigtracking aan te sturen. Door de hoge capaciteit is 5G ook geschikt voor video in hoge definitie en voor virtual reality.

Ontdek de mogelijkheden van 5G

EDGE COMPUTING

Edge technologie zorgt in een netwerk voor een dataverwerking vlakbij de plek waar de data gegenereerd wordt: denk aan de eindgebruiker of een auto. Dat verkort aanzienlijk de responstijd. Net die tijdsfactor speelt een belangrijke rol om bv. zelfrijdende auto’s veilig aan te sturen.

Vier specialisten over edge computing

SOFTWARE DEFINED NETWORK (SDN)

Vandaag moeten netwerken zich aanpassen aan de gebruiker, zodat hij op elke plaats in real time toegang krijgt tot zijn applicaties. Daartoe moet de reactiviteit omhoog. De oplossing bestaat erin om de software boven de hardware te plaatsen.

Wat is Software Defined Networking?

PROXIMUS LANCEERT EERSTE 5G-NETWERK IN BELGIË