CIRCULAIRE ECONOMIE

Er zit meer in uw oude

gsm dan u denkt...

Proximus zet in op de circulaire economie. Met de actie ‘Don’t miss the call’ wil het dit jaar 100.000 oude gsm’s inzamelen. De opbrengst gaat deels naar een goed doel dat ondernemers in Congo ondersteunt.

Enorm potentieel

De gsm is een toestel met een vrij beperkte levensduur. “Naar schatting liggen er in ons land minstens drie miljoen oude toestellen bij de mensen, ergens in een lade of een kast”, zegt Frédéric Lhostte, Head of IoT & Analytics en Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus. “Momenteel wordt maar vijf procent van de oude toestellen gerecycleerd, terwijl een gsm voor negentig procent recycleerbaar is.”

Vijftig keer efficiënter dan mijnbouw

‘Don’t miss the call’ zet in op urban mining: in plaats van grondstoffen te winnen via de klassieke mijnbouw, gaat het project op zoek naar grondstoffen in de stad, via de recyclage van oude toestellen. “Urban mining is vijftig keer efficiënter dan klassieke mijnbouw”, weet Frédéric. Een ton erts levert 5 gram goud op. Uit een ton oude gsm’s haalt een recyclagebedrijf 250 gram goud.

“URBAN MINING IS VIJFTIG KEER EFFICIËNTER DAN KLASSIEKE MIJNBOUW.”

FRÉDÉRIC LHOSTTE

Head of IoT & Analytics en Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus


“Met geld neem je de armoede weg en creëer je ruimte om te kunnen ondernemen.”

Maarten Goethals, mede-oprichter van Eight

Steun aan vzw Eight

“Trouwens, wie zijn oude gsm in een Proximus Shop binnenbrengt, krijgt daar een beloning voor”, gaat Frédéric Lhostte verder. “Afhankelijk van het type toestel en de herbruikbaarheid ervan, ontvangt u een voucher van 5 tot 350 euro.” De waardebon kan de consument besteden aan de aankoop van een nieuw toestel. “Maar u kan ook zelf helpen, door het bedrag van de waardebon te schenken aan de vzw Eight. Een Belgische vzw die financiële steun geeft aan Congo.”

EIGHT: STEUN AAN CONGO

Hoe werkt 'Don’t miss the call'?

  1. U brengt uw oude gsm’s binnen in een verzamelpunt. Die vindt u in de Proximus Shops en bij Decathlon.
  2. In ruil krijgt u een voucher om te besteden of u schenkt het geld aan de vzw Eight.
  3. Onze partners Brainscape en Out Of Use kijken na of een toestel herbruikbaar is en scheiden het elektronisch afval.
  4. De eigenlijke recyclage van de grondstoffen gebeurt bij Umicore in Hoboken.

Vzw Eight is een ontwikkelingsproject van Maarten Goethals en filmmaker Steven Janssens. De idee: armoede bestrijden met gratis geld. De vzw geeft financiële steun aan een dorp in Congo. De mensen starten er een eigen kleine onderneming mee. Zo ontwikkelen ze een eigen alternatief voor het werk in de illegale, gevaarlijke en ongezonde kobaltontginning. Eight verdeelt het geld via een app, zodat de inwoners van het dorp digitaal kunnen betalen met hun gsm.

OM DIT JAAR 100.000 GSM'S IN TE ZAMELEN, REKENEN WE OP U!